Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

FILMVETÍTÉS

2013. április 30-án, kedden 17 órakor
ALBERT FLÓRIÁN - színes és fekete-fehér magyar dokumentumfilm, 87 perc, 2012

Szereplők: Mészöly Kálmán, Grosics Gyula, Szűcs Lajos, Rákosi Gyula, Dragan Dzsajics, Nyilasi Tibor és még sokan mások...
Producer: Ujvári Péter
Zene: Hevesi Tamás
Szerkesztő riporter: Kristóf Péter
Rendező: Visontai Attila

Egy minden szempontból rendhagyó film, az első film a "Császárról", a ferencvárosi legendáról, aki már életében legendává vált. Köztudomású, hogy Franz Beckenbauer mellett Albert Flóriánt is a "Császár" becenévvel illették rajongói. Ők pedig sokan, nagyon sokan voltak. 1958-ban került a Ferencvároshoz, más csapatban nem is szerepelt 1974-es visszavonulásáig. 1967 óta ő az egyedüli magyar "Aranylabdás". Magyarországon kétszer választották az év játékosának, többször szerepelt a Világválogatottban és az Európa-válogatottban. A Fradi stadionja 2007. december 21-e óta Albert Flórián nevét viseli.

A vetítést beszélgetés követi a film alkotóival és más meghívott vendégekkel:
Visontai Attila rendező, Újvári Péter producer, Szűcs Lajos és Rákosi Gyula labdarúgók, ifj. Albert Flórián, valamint Hevesi Tamás

Házigazda: Bánhidy Vajk

A beszélgetés után a DVD 2.990-Ft-os áron megvásárolható, dedikáltatható!


A részvétel díjtalan, de a nagy érdeklődésre való tekintettel ingyenes jegyek igénylése szükséges:
Művelődési Ház Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313-888 vagy 33/ 501-175, e-mail: varszinhaz1@invitel.hu


 Albert-Florian-poszter

 A film díszbemutatója 2012. október 31-én volt az Uránia moziban, azt követően, november 1-től kezdődött az országos vetítés. Albert Flórián, a Ferencváros legendás futballistája, az egyetlen magyar aranylabdás évtizedeket élt Óbudán, és 2011 őszén bekövetkezett halála után az óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra.
Hogyan jutott el egy határ menti kis községből a világhírnévig, hogyan élte meg az ez után következő csalódásokat, milyen hatással volt rá a szocializmus politikai, társadalmi légköre, mi igaz a vele kapcsolatos legendákból, egyáltalán milyen ember volt Albert Flórián?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Pezo-Film forgalmazásában megjelenő, Visontai Attila rendezte dokumentumfilm, amellyel alkotói hiteles portrét kívántak rajzolni arról az emberről, akit Magyarországon és a futballvilágban mindenki ismert,  azonban csak keveseket engedett igazán közel magához.
Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás, a Császár, 17 évesen mutatkozott be a válogatottban a svédek ellen 75-szörös válogatott játékosként, 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben. A nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, 1967-ben pedig megkapta az Aranylabdát.
 Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes futballista 2004 óta volt a Nemzet Sportolója. Legnagyobb sikerét a Fradival 1965-ben érte el, a csapat megnyerte az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját (a VVK-t), a döntőben 1:0-ra legyőzve a Juventust.
A Ferencvárostól visszavonulása óta sem szakadt el: különböző beosztásokban szolgálta szeretett klubját, haláláig a fővárosiak tiszteletbeli elnöke volt.
70. születésnapját 2011 őszén, halála előtt másfél hónappal egykori játékostársai és barátai között ünnepelte, Ferencváros díszpolgára lett, s a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg. Albert Flórián, akiről még életében elnevezte stadionját a zöld-fehér klub
2011. október 31-én szívinfarktus okozta a halálát, november 6-án, az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. A magyar válogatott november 11-i, Liechtenstein elleni barátságos találkozóját Albert Flórián-emlékmérkőzéssé nyilvánították. A belépés ingyenes volt, a kezdés előtt pedig Albert legendás góljaiból mutattak egy hosszabb összeállítást.
Az életétől szóló filmet még a Császár életében kezdték el forgatni, az egykori középcsatár főszereplésével.
A csaknem kilencvenperces művet már csak Albert Flórián halála után fejezhették be. Az értékes archív felvételekben gazdag film elkészítését az MLSZ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Ferencváros önkormányzata Is támogatta.
Az alkotók célja Sipos Jenő, az Albert Alapítvány elnöke szerint méltón megőrizni Albert Flórián emlékét. Az október 31-i díszbemutatón a jelenlegi és volt játékosok, sportvezetők, barátok, pályatársak, a család részéről ifjabb Albert Flórián és testvére, Magdi is ott volt az Uránia moziban.
A vetítés előtt Sipos Jenő, az Albert Flórián Alapítvány elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke mondott beszédet, megemlékezve az egyetlen magyar aranylabdás futballistáról.