Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

Regiomontanus Csillagászati Klub

 

Az elsõ csillagász szakkört Dr. Etter Kálmán vezette városunkban. Rövid mûködés után 1953-ban szünt meg a csoport, feloszlatására politikai ürügyet találtak. Ezután egyénileg és kisebb csoportokban folyt a munka.
1958-ban a Bányagépészeti Kollégiumban alapított szakkört Dr. Jónás László. Szintén ő volt a Petőfi Sándor Művelõdési Központban 1963-ban induló szakkör vezetője is.

 1986-ban Esztergomban emlékülést rendeztük Regiomontanus születésének 550. évfordulóján. Ekkor vette fel a szakkör a REGIOMONTANUS KLUB nevet.
A rendszerváltáskor új helyre költöztünk: a Művelődési Ház adott otthont és ad ma is a csillagászoknak. Laci bácsi halála után az addigi titkár, Mécs Miklós vette át a klub vezetését, majd Nyerges Gyula lett a kör vezetője. Az elmúlt évek során több tagunk is saját szakkört alapított.

Esztergomban és környékén számos amatõrcsillagász, és több csillagászati szakkör is tevékenykedik, a legtöbben tagjai az MCSE-nek (Magyar Csiilagászati Egyesület). Felmerült hát az igény egy helyi MCSE csoport megalapítására, amire 1996-ban sor is került.

Évente megrendezzük Esztergomban a Bajor Ágost Művelődési Házban a hagyományos és igen kedvelt előadás sorozatunkat, a CSILLAGÁSZATI HÓNAPot, ahol országosan, sőt nemzetközileg is ismert és elismert előadók tartanak előadást. Rendszeresen tartunk távcsöves bemutatókat, és igény szerint klubokban, iskolákban és intézményeknél is szívesen tartunk előadást.
Csatlakozva az országos akciókhoz évről évre megrendezzük a CSILLAGÁSZAT NAPJA és a KÖZELEBB A CSILLAGOKHOZ című komplex csillagászati rendezvényeket. Ezek egyben tagtoborzó akcióink is.
Örömmel fogadunk minden érdeklődőt a klubban. Azokat is várjuk, akik nem akarnak rendszeresen eljárni foglalkozásainkra, de valamilyen kérdésükre választ várnak tőlünk. Célunk a szabadidő hasznos eltöltése, a helyes természettudományos világkép kialakítása és a téveszmék eloszlatása.

csillagaszok

 

Ön itt van: Nyitólap Tagjaink Klubok, közösségek Tartalom Regiomontanus Csillagászati Klub