Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

Esztergomi Klubszínpad

A diákszínjátszás valószínűleg több száz éves múlttal rendelkezik Esztergomban, az viszont tény, hogy a 19. században már a különböző városi egyletekben előadtak hébe-hóba egy-egy színdarabot, a 20. század elején pedig megalakultak az első munkás színjátszó körök. A 20-as évek színjátszó csoportjairól pedig már levéltári iratok is tanúskodnak. Az 50-es évek amatőr színészeiről – akiket Szávai Gyula bácsi fogott össze tevékeny csoporttá - már többeknek személyes tapasztalatai is vannak. A 60-as-70-es évek helyi színjátszását, amely számos emlékezetes sikert hozott, Nagyfalusi Tibor neve fémjelzi. Tőle vette át a stafétabotot Bakai Ferenc, aki jelenleg is a Klubszínpad vezetője, s aki tudja, kevés olyan művészeti ág létezik, amely oly döntő hatással lenne egy fiatal életére, mint a színház. Hiszen benne van minden, ami az éppen csak nyiladozó lelket felizzítja: a kirobbanó siker lehetősége a bukás veszélyének állandó jelenléte ellenében, a lelki és testi felkészültség, jelen van a „világot jelentő deszkák” ígérete, a nagy elődök példamutatása. Tallós Rita, Pusztaszeri Kornél – hogy csak a legismertebb művészeinket említsük – szintén az intézmény klubszínpadáról indultak a hírnév felé.
A színpad munkájának alapja a közösségi lét, a közös munka, mely hetente hozza össze a színpad amatőr színjátszóit, hogy a színházi mesterség fortélyait megismerve elinduljanak e gyötrelmesen szép pályán. A hagyományos színpadi technikák mellett nagy gondot fordítanak a versmondás, a színpadi jelbeszéd-kultúra eszközeinek elsajátítására is. Felsorolni is nehéz lenne, hány színházi előadás áll mögöttük: vásári komédiák, szerzői estek, fajsúlyos drámák és könnyed vígjátékok egész sora jelzi sikeres működésüket. A színpad tagjainak száma, életkora igen változó, a legfiatalabb színpados 15 éves, a legidősebbek 25-30 körüliek. Bár a társaság mintegy fele már rendelkezik némi színészi rutinnal, akiktől a kezdők is sokat tanulhatnak, egy közös vonás valamennyiükben megvan: mindannyian nagyon tehetségesek. Jelenleg – az ünnepkörhöz kapcsolódva – Betlehemes játékot próbálnak, de Mrozek Károly c. abszurdját valamint a legendás „Kereszthez csalt három széptevő-t” – a commedia del arte egyik remek darabját – is műsorra tűzik. Emellett gyakorta találkozhatunk velük egy-egy városi rendezvényen, díj-átadáson, kiállítás-megnyitón.
Ha valaki kedvet (és tehetséget) érez ahhoz, hogy az Esztergomi Klubszínpad (EKSZ) munkájába bekapcsolódjon, jöjjön el bátran a Művelődési Házba! Hétfőn és szerdán tartják foglalkozásaikat, ahol a fegyelmezett próbák mellett – jó komédiások módjára – a nagy és komoly „bohóckodásra” is lehetőség nyílik. Amire egyre többünknek is szükségünk lenne.

Ön itt van: Nyitólap Tagjaink Klubok, közösségek Tartalom Esztergomi Klubszínpad