Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

Art Fotóstúdió

Esztergom és a fotográfia kapcsolata a XIX. század első feléig vezet vissza a múltba. Hiszen az első daguerrotípia készítő már 1842-ben, -tehát alig három esztendővel a találmány szabadalmaztatása után,- megjelent a városban, és a sors különös kegyelme folytán Esztergom azóta sincs híján a fényképész tehetségeknek. Számos országos hírnévre szert tett mester tartott fenn itt műtermet hosszabb-rövidebb ideig, 1915-ben pedig megérkezett az a zseniális amatőr, akit André Kertészenek hívtak. Mintegy három éves itt tartózkodása során készült és méltán világhírűvé vált felvételei Esztergom nevét beírták az egyetemes fotótörténetbe.

Az első amatőr csoportosulás a Szent Imre bencés gimnázium fotóköre volt, amely 1941-43-ig működött. A II. világháborút követő években aztán egy nagyobb igényű városi fotókör kezdte meg működését, zömmel felnőtt tagokkal. Jórész ebből a körből került ki aztán az a fotósgárda, mely immár több mint negyedszázaddal ezelőtt megalakította az azóta méltán elhíresült Esztergomi Fotóklubot, mai nevén ART Fotóstúdiót.

Az esztergomi fotósok kezdeményezésének köszönhetően indult útjára az Esztergomi Fotográfiai Biennálé, mely mindmáig a legjelentősebb magyarországi konceptuális fotóbemutató. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a fotó és a képzőművészet összebékítésében az Esztergomi Fotográfiai Biennálé tette a legtöbbet Magyarországon.

A stúdió tagjai ma már sajátos stílusukat és életművüket építő szuverén művészegyéniségek, kiket korántsem valamiféle szemléleti azonosság, sokkal inkább a szakmai igényesség azonos szintje köt össze. Keddi összejöveteleik mindenki előtt nyitottak, a szakmai beszélgetéseken, előadásokon túl szívesen adnak tanácsot minden fotográfiával kapcsolatos kérdésekben.

Ön itt van: Nyitólap Tagjaink Klubok, közösségek Tartalom Art Fotóstúdió