Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

KONCERT

zsinagogakoncert

Ingyenes jegyek igényelhetők a művelődési házban!

Műsor:

Anton Webern: Langsamer Satz
Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs – hegedű, Sipos Gábor – brácsa, Sovány Rita - cselló


Paul Ben-Haim: Klarinétkvintett Op. 31a - Molto moderato
Ács Ákos – klarinét, Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs – hegedű, Sipos Gábor – brácsa, Sovány Rita - cselló


Charles Gounod: Petit symphonie  
Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs – hegedű, Sipos Gábor – brácsa, Sovány Rita – cselló, Fejérvári Zsolt - nagybőgő
Pivon Gabriella – fuvola, Berger Márta, Nehil Durak – oboa, Ács Ákos, Szitka Rudolf – klarinét, Tallián Dániel, Patkós Sándor – fagott, Bereczky Dávid - kürt
1-2 klezmer darab (ráadásként)

 

A Budapesti Fesztiválzenekar két évvel ezelőtt elhatározta, hogy Közösségi Heteinek keretében ellátogat az elárvult vidéki zsinagógákba, hogy muzsikát, életet vigyen ezekbe az épületekbe, és felidézze a kiirtott zsidó közösségek emlékét. Zsinagógakoncertjeinkre elhívjuk a helyi zeneszerető embereket. Egyórás ajándékhangversenyt adunk nekik, emellett egy rabbi mesél a zsinagógáról, a helyi zsidó közösségről, melynek tagjaival a közönség nagyszülei, dédszülei valaha együtt éltek. Beszélgetésre invitáljuk a közönséget, hogy mindenki megoszthassa emlékeit egykori zsidó szomszédairól, ismerőseiről.

2016. december 1-jén adománygyűjtő hangversenyt szerveztünk a 2700 fős, fantasztikus budapesti Dohány utcai Zsinagógában. Koncertünkön a hétszeres Grammy-díjas zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim, aki rendszeresen felemeli hangját a világ jobbá tétele érdekében, jelenlétével, éteri zongorajátékával és szavaival is kiállt a Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertjei mellett. A koncertről és a kezdeményezésről a The Guardian részletesen beszámolt, a világ legsokoldalúbb zenekarának nevezve a BFZ-t.

Zsinagógakoncertjeink során sok faluban és kisvárosban jártunk, ahol már régóta nem élnek zsidók, de áll még a zsinagóga. Volt köztük szépen felújított, de volt bizony több romos is, néhol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőlük. Mindenhol nagy érdeklődéssel és szeretettel fogadtak minket, volt, aki egy távoli kontinensről utazott haza, amikor hallotta, hogy egykori zsinagógájában adunk koncertet. Sok megható emlékkel találkoztunk. Az egyik faluban a háború óta először töltötték meg a padokat emberek, és voltunk több olyan épületben, ahol nincs már se pad, se tóraszekrény, se üveg az ablakokon.

Mi a cél? Szeretnénk csökkenteni az előítéleteket és elmesélni, hogy egykor békében éltek itt keresztények és zsidók, a gyerekek egy iskolába jártak, a szomszédok köszöntek egymásnak.

A zene közelebb hozza az embereket egymáshoz, és megtisztítja az emlékeket.

Ön itt van: Nyitólap Programok Zene KONCERT